Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Immunerősítő ételek IV.

 

Szőlő            

szolo.jpg

Amint ezt a latin neve is sugallja az élet forrása. Ez az édes sok cukrot tartalmazó lédús gyümölcs természetes tisztító és kitünő méregtelenítő szervezetünk számára. Fontosabb tápanyagai:a B3-,B6- vitamin ,biotin, kálium,szelén ,cink, antociánok,ellágsav.
A szőlő gazdag az erős antioxidáns hatású növényi festékanyagokban az  antociánokban amelyek az UV sugarak hatására keletkező szabadgyökök elleni hatékony védekezést szolgálják így hatékonyan méregtelenítik a bőrt,a májat, a vesét és a beleket és erősebbé teszik az ereket így javítják a vérkeringést és a szív munkáját. A szőlő az allergiás reakció csökkentésével képes stabilizálni az immunrendszer állapotát .Ezen kívül a rák elleni védekezésben fontos szerepet játszó polifenolt ellágsavat is tartalmaz.
 
Szőlőlekvár       

szololekvar_01.jpg

 
Hozzávalók : 2 kg fekete szőlő
                        20 dkg cukor
                        1 tasak Quittin befőző zselésítő szer
                        4-5 szem szefűszeg
 

Elkészítés:
A tisztára mosott szőlőt leszemezzük , gyümölcscentrifugával kipréseljük. A maradék héjat, magokat egy szűrőn átpasszírozzuk egy fakanállal, hogy a benne maradt szőlőhúst is teljesen kipréseljük.
Így kapunk  1,25 kg szőlőlét, szőlőhúst, magok és héj nélkül. Ezt felforraljuk, majd csendes lángon 1 óráig főzzük. Teatojásba tesszük a szegfűszeget, és ezzel is főzzük még háromnegyed órát.
A léből kb. 2 dl-t kimerünk egy külön kis tálkába, és csomómentesre elkeverjük benne a zselésítő befőzőport. Visszaöntve újra felforraljuk, és hozzáadjuk a cukrot. Összekeverjük , és az újraforrástól számítva még 5 percig kell főzni. Ezután tisztára mosott üvegekbe töltjük.

Nem kell megijedni, hogy folyékony még a levárunk, szépen be fog zselésedni.
Különleges ízvilág,  na
gyon finom.

 

Alma   

apple.jpg

 

„Naponta egy alma az orvost távol tartja” mondja a népi bölcselet .Az alma valóban a szervezet hatékony tisztítószere  és nyersrostban gazdag ami segít a salakanyagok kiürítésében. Ezen kívül tartalmaz még C-vitamint ,és flavonoidokat. Jó hatással van az emésztőtraktus állapotára. A rostok közül különösen a pektin szerepét érdemes kiemelni amely megköti a koleszterint ,a méreganyagokat,a nehézfémeket és felgyorsítja a kiválasztódásukat. Az almában található flavonoid a kvercetin gyulladás gátló,csökkenti az allergiás reakciókat és az ízületi gyulladásokat .Az almasav tartama pedig az energia hatékony felhasználásában játszik szerepet.A kutatások szerint az alma a tüdő működésére is hatékony.

 

Almás süti    

almas-suti.jpg

 

Hozzávalók: 2 tojás

                     2 dl cukor

                     15 dkg margarin

                     2 dl finomliszt

                     1 kávés kanál sütőpor

                     2 db nagyobb alma

                     fahéj

                     kristálycukor

Elkészítés

A tojásokat és a cukrot habosra keverjük, majd az olvasztott margarint hozzáadjuk .A finomlisztet és a kis sütőport összekeverjük és beledolgozzuk a tojásos egyvelegbe. A kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük a tésztát .Az almákat felszeleteljük, és ízlés szerinti formában a tésztán elhelyezzük. Megszórhatjuk fahéjjal és cukorral a tetejét. Középmeleg sütőben (180 fokon)

35 -40 percig sütjük.

 

Cékla alma ,hagyma saláta 

cekla-alma-salata.jpg

 


Hozzávalók:
1 db póréhagyma vagy vöröshagyma
1 db nagy cékla
2 db alma
cukor

köménymag
balzsamecet vagy háztartási ecet
olíva olaj

Elkészítés:
Kevés olajon együtt pároljuk a megtisztított és felszeletelt hagymát és céklát. Nem kell megvárni, míg teljesen megpuhul a répa, úgy jó, ha kissé roppan. Ezután ízesítjük a cukorral, sóval, köménymaggal, ecettel, tetszés szerint.
A végén hozzáadjuk  a kockákra vágott a almákat, az egészet összekeverjük, hogy az utóbbiak is átvegyék a cékla szép piros színét.

 

Citrom
A Földközi-tenger térségében és Amerikában termesztett citromfa eredetileg Ázsiából származik. Állítólag Nagy Sándor hozta magával, miután a citromot hadjáratai során megismerte. Frissítő, élénkítő és hangulatjavító tulajdonságai mellett kifejezetten jó zsírégető. Szerencsére egész évben megtalálható a boltokban. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, amely meggyorsítja a zsírégetéshez szükséges pajzsmirigyhormon, a thyroxin termelődését. Ha ebből a hormonból kevés áll szervezeted rendelkezésére, lelassul az anyagcsere. Legjobb, ha a citromot fehérjével kombináljuk. Egy kevés fehérjével a C-vitamin olyan hormonok termelését segíti, melyek a hasról és a fenékről eltüntetik a zsírt.

citrom1.jpg


Amire még hasznos
  • Szabályozza a bőr faggyútermelését, javítja a lelapuló haj tartását, eltávolítja az elhalt hámsejteket. Jó meghűlés és influenza kezelésére, valamint méregtelenítő hatású.
  • A citrom a  szájszagot is megszünteti. Keverjünk  vízbe citromlevet, és naponta háromszor gargarizáljon. Garantált a hatás.
  • Ha fogai sárgák, dörzsölgesse a citromhéj belső, sima részével fogsorát, hogy kifehéredjen.
  • Marlene Dietrich receptje fáradtság ellen: egy tojássárgáját keverjen  össze egy teáskanálnyi mézzel, kevés citromlével és 1-2 teáskanálnyi édes tejszínnel! Tegye fel arcpakolásnak!
Citromos pakolás
Nyomjon ki egy fél citrom levét, és keverje össze 3 evőkanál kefirrel. Pakolja az arcárra, és hagyja rajta 15–30 percig. Ezután öblítse le langyos vízzel. A pakolás különösen alkalmas zsíros bőrre, mivel a citromban lévő sav segít csökkenteni a bőr zsírtartalmát, és felpuhítja az elszarusodott bőrterületet, ezenkívül a zsíros bőrre jellemző egyenetlenségeket is kisimítja.
    

lemons.jpg


A fentiekből is látható,hogy minden kétséget kizáróan a citrom az egyik leghasznosabb déli gyümölcs amely számos kedvező egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik .Többek között kimeríthetetlen kincsesbányája a C-vitaminnak ,amely rendben tartja az immun rendszert,a bőrt és a fogínyt. Limonint tartalmaz amely lassítja a rák terjedését és fertőtlenítő tulajdonságainál fogva megöli a baktériumokat .Ez az oka hogy a citromlevet hagyományosan a fájós torok öblögetésére használják. A citrom gombaölő tulajdonságokkal is rendelkezik .A felsoroltakon kívül káliumot és növényi rostot,valamint illóolajat is tartalmaz.
Mintaétrend fogyókúrázóknak
1. nap
  • Reggeli: 1 db korpás zsemle, 1 mokkáskanálnyi light margarin, 1 pohár víz citromlével.
  • Tízórai: 2 dl ananászlé.
  • Ebéd: tengeri halfilé natúr, citromlével csepegtetve.
  • Uzsonna: 1 db mandarin.
  • Vacsora: 1 db héjában főtt krumpli, 2 evőkanál zsírszegény túró.
2. nap
  • Reggeli: 1 db korpás zsemle, 1 mokkáskanálnyi light margarin, 1 pohár víz citromlével.
  • Tízórai: 1 db citromos joghurt.
  • Ebéd: 2 db héjában főtt krumpli, 2 evőkanál zsírszegény túró.
  • Uzsonna: 1 db narancs.
  • Vacsora: natúr csirkemellfilé ananászkarikával.

citrus-2.jpg


3. nap
  • Reggeli: 1 db korpás zsemle, 1 mokkáskanálnyi light margarin, 1 pohár víz citromlével.
  • Tízórai: 1 db narancs.
  • Ebéd: paprikás krumpli.
  • Uzsonna: 2 db mandarin.
  • Vacsora: zöld vegyes saláta citromos öntettel.

citrom-3.jpg

4. nap
  • Reggeli: 1 db korpás zsemle, 1 mokkáskanálnyi light margarin, 1 pohár víz citromlével.
  • Tízórai: 1 db mandarin.
  • Ebéd: citromos csirkeragu leves.
  • Uzsonna: 2 db alma.
  • Vacsora: gyümölcssaláta déli gyümölcsökből.
5. nap
  • Reggeli: 1 db korpás zsemle, 1 mokkáskanálnyi light margarin, 1 pohár víz citromlével.
  • Tízórai: 1 db natúr joghurt reszelt répával.
  • Ebéd: zöldséges rizs.
  • Uzsonna: 1 db grépfrúit.
  • Vacsora: 2 db főtt krumpli, 1 db főtt tojás, natúr joghur

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Encs

(Nagy Miklósné, 2011.10.14 15:13)

Nagyon izlésesek a képei és jók a receptek is.