Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Immunerősítő ételek

2011.03.18

 

Sárgarépa

sargarepa.jpg

 

A sárgarépa , többek között, K-vitamint ,béta-kartotint ,folsavat,kalciumot ,krómot,vasat,cinket és rostot tartalmaz.A gyökér egyik leggazdagabb forrása a béta-karotinnak amit a szervezet antioxidáns hatású gyökfogó ,hámszövet erősítő,látásjavító,az ivarsejt sejtképződést támogató A-vitaminná alakít .Erősíti a sejteket amelyek így ellenállóbbak lesznek a kórokzókkal szamben,könnyebben leküzdik a rákot és megelőzik a szívetegséget.K-vitamin tartalma a véralvadásban és a sebek gyógyulásában játszik fontos szerepet.Rosttartalma segíti az emésztést. Krómtartalma stabilizálja a vércukorszintet,ezért a zöldség hasznos a cukorbetegeknek és azoknak akik egészségtelenül sok cukrot esznek.

A nyers sárgarépát gyakran nehéz megemészteni,úgyhogy reszeljük le ,szeleteljük fel,vagy pépesítsük turmix gépben ,vagy zúzó  gépben,gyümölcsprésben.

Pikáns sárgarépa lé készítése (2 adag)

Hozzávalók:

8 db sárarépa ,megsúrolva és felszeletelve

4 db zöld alma felszeletelve

1 db 5 cm -es friss gyömbér

A hozzávalók levét gyümölcsprésben kipréseljük .Azonnal ,frissen fogyasszuk.

Sárgarépa ivólé

000003467_mamma_rosa_bio_sargarepa_ivole_almaval.jpg.jpg_offer.jpg

 

Hozzávalók:80 dkg sárgarépa

                     2 db narancs

                     80 dkg cukor,vagy ezzel egyenértékű édesítő szer

                     50 g citromsav

Elkészítés:a megtisztított  feldarabolt répát és narancsot 2 liter vízben megfőzzük,majd összeturmixoljuk.6 liter vízből 80 dkg cukorból citromsavval ízesített szirupot főzünk.A szirupot és a narancsos répát összekeverjük,átszűrjük és üvegekben hűtőben tároljuk.


Sárgarépa saláta

Hozzávalók

0,5 kg sárgarépa

 

1 csokor petrezselyem

1 csokor kapor

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

kevés só,

4 evőkanál tökmag,vagy napraforgó olaj

1 evőkanál citrom lé

kevés folyékony édesítő szer

A répát és a hagymát tökreszelőn lereszeljük,a petrzselymet és a kaprot apróra vágjuk,a többi hozzávalóval összekeverjük.Azonnal fogyasztható.

almas-sargarepa-salata15_k.jpg

 

Alma –sárgarépa saláta  

Hozzávalók:  3 szál sárgarépa,3 alma , 10 dkg mazsola ,5 dkg dió,1 kiskanál citromlé,2evőkanál méz  Elkészítés:  A sárgarépát és az almát lereszeljük és citromlével lelocsoljuk,hozzákeverjük a mazsolát,majd ízlés szerint megszórjuk egész,vagy darált dióval.Ízlés szerint mézzel meglocsoljuk.

Egy másik változat szerint a reszelt almát és répát almaecettel meglocsoljuk és simára kevert mézzel ,enyhén borsozzuk,friss tormát reszelünk hozzá ,majd hűtőbe tesszük. Tálaláskor natúr joghurtot öntünk hozzá és behintjük nagyobbra vágott dióval,valamint mazsolával.  

Sárgarépás –mazsolás sütemény     
Hozzávalók:

50 dkg reszelt sárgarépa 

2 csésze cukor

2 csésze liszt

4 tojás

¾ csésze étolaj

2 sütőpor

rum aroma

¾ csésze darabolt dió

darált fahéj   

Elkészítés: a tojásokat a liszttel összekeverjük ,majd a többi hozzávalót is belekeverjük. Kikent lisztezett tepsibe öntjük és 170 fokon készre sütjük.

Tűpróbával ellenőrizzük,hogy megsült –e?

14312_sargarepas_mazsolassuti_n.jpg

 

 

Sárgarépa főzelék 

Hozzávalók

1 kg sárgarépa 1 evőkanál va

2 dl tej    

 

2 evőkanál cukor

 

Elkészítés:a sárgarépát megtisztítjuk,megmossuk tormareszelőn lereszeljük .A vajat a lábasban felmelegítjük,beletesszük a lereszelt sárgarépát és kb. 1 dl vizet öntünk alá. Csipetnyi sóval megsózzuk ,kb. 15 perc alatt puhára pároljuk .Amikor megpuhult megszórjuk a liszttel ,elkeverjük majd felöntjük a tejjel és simára keverjük. Cukorral ízesítjük és jól felforraljuk. Egy adag kb. 260 kcal./1090  k/J

 

                                        

sargarepa-fozelek_0.jpg


Sárgarépaleves
Hozzávalók:

60 dkg sárgarépa

1 evőkanál cukor

2 leveskocka

kakukkfű

 

6 dkg vaj

1 csapott evőkanál liszt

0,5 l tej

Elkészítés: A sárgarépát meghámozzuk ,megmossuk .Felét finom lyukú reszelőn lereszeljük,a másik felét felkarikázzuk. A cukrot a vajon karamellizáljuk ,majd a lereszelt sárgarépát is megpirítjuk rajta . A liszttel meghintjük és azt is megpirítjuk.

Felengedjük fél liter vízzel és a tejet is hozzá öntjük .Beledobjuk a leveskockát ,a kakukkfüvet és a karikázott répát.Puhára főzzük.Pirított kenyérkockával kínáljuk.

 

 

 

684e080ebce511647ebf7cbff28acaed139039.jpg

 

 

 

Burgonya    

 

burgonya.jpg

 

A burgonyában lévő  fontosabb tápanyagok:

B1, B3 ,B6 ,C vitamin,folsav,réz,vas,kálium rost.

A burgonya az egyik legolcsóbb C vitamin forrás amely alapvetően fontos az immunrendszer megőrzéséhez..Az újkrumpli gazadgabb ebben az antioxidánsban mint az óburgonya.A rost amely javítja az emésztést és csökkenti a koleszterin szintetjórészt a  burgonya héjában van.A krumpli B6 vitamint is tartalmaz amely az immunfokozó aminósavakat állítja elő .A fagocitáknak B6 vitaminra van szükségük,hogy megtisztíthassák a mérgektől a sejteket.

A fokhagymás krumplipüré receptje (4 adag):

6 db közepes burgonya

5 gerezd fokhagya

300 ml tej,vagy szójatej

4 evőkanál olivaolaj

1 teáskanál só

1 csipet fekete bors

1 teáskanál szerecsendió

Főzzük puhára a krumplit és a fokhagymát a tejben ,miután annyi vizet engedtünk hozzá hogy ellepje a burgoyát és a fokhagymát.

Tegyük bele az olívaolajat ,a sót,a borsot és a szercsendiót,majd törjük simára.Köretként tálaljuk.

 

Krumpli saláta 

Hozzávalók:

1 kg krumpli
2 pohár kefir,vagy joghurt

őrölt kömény
2-3 gerezd fokhagyma
Elkészítése:krumplit héjában puhára főzzük ,ha puha (tűpróba) kicsit meghűtjük,a héját lehúzzuk és a megtisztított burgonyát kockára ,vagy karikára vágjuk és egy tálba tesszük .A joghurtot ,vagy kefírt egy kisebb tálba öntjük,őrölt köménnyel és a törött fokhagymával jól összekeverjük ,az összevagdalt krumplira öntjük,salátáskanállal összeforgatjuk és hidegen  fél óráig tartjuk . Gazdagítható főtt tojással,  főtt ,vagy sült csirkemell darabokkal,retekkel.

 

lilahagymas-krumplisalata.jpg

                           Lilahagymás krumplisaláta

Krumpli főzelék
Hozzávalók:
1 kg krumpli
fél vörös hagyma (ízlés szerint ,elhagyható
piros nemes paprika (ízlés szerint ,elhagyható

babérlevél
majoránna
ecet
liszt
2 dl  tejföl
Elkészítés:a hagymát kevés olajon megdínszteljük ,majd lehúzzuk a tűzről és belekeverünk ízlés szerint 1-2 mokkás kanál fűszerpaprikát .Hozzáadjuk a kockára,vagy nagyobb hasábokra vágott ,esetleg felkarikázott krumplit és annyi vízzel feltöltjük,hogy ellepje .Vissza tesszük a tűzre és hozzáadjuk a babér levelet (3-5 db).Sózzuk,borsozzuk,hozzáadjuk a majorannát (0,5-1 mokkás kanál).Amíg a krumpli fő elkészítjük a habarást,2 dl tejfölben csomómentesen elkeverünk 1 evőkanál lisztet .
Amikor a krumpli már majdnem megfőtt ,a levéből a habaráshoz teszünk egy keveset ,összekeverjük,majd a tűzről levett krumpli-hoz adjuk ,az ételt közben folyamatosan kevergetve .Még néhány percig főzzük.
Ízlés szerint elkészített feltéttel (pörkölt, tojáspörkölt, tükörtojás ) tálaljuk.

krumplifozelek.jpg

 

 

 

Ganca ,dödölle
(kissé nehéz étel)

Hozzávalók:

1,2 kg krumpli

30 dkg liszt

20 dkg zsír,vagy olaj

20 dkg hagyma
2 dl tejföl

Elkészítés:a meghámozott ,apróra vágott krumplit megfőzzük annyi sós vízben amennyi ellepi (kb. 20 perc).A vizet nem önjük le.A kumplit összetörjük,sózzuk és a lisztet hozzákeverjük. Csendes lángon addig keverjük amíg össze nem áll. Zsírozott ,vagy olajozott tepsibe két állandóan beolajozott evőkanál segítségével kiszag.gatjuk. A felvágott hagymát olajon pirosra dínszteljük és s kiszaggatott galuskák tetejére egyenletesen ráöntjük.A ételt előmelegített sütőben 20 percig pirítjuk.A fenti mennyiségből 2 tepsinyi adag lesz.

Tálalható tejföllel ,vagy majonézzel.

 

hagymas_ganca03.jpg

                                 Hagymás ganca

 

Káposztás sztrapacska

A felvidéki ételt sokféle változatban készítik dinsztelt édes ,vagy savanyított káposztával,pirított füstölt vagy bacon szalonnával,juh –vagy tehén túróval,tejföllel,reszelt sajttal,füstölt kolbásszal,sőt sertés,harcsa vagy más pörkölttel.
Ez sem tartozik a könnyű ételek közé!
 
Hozzávalók: (4 főre)
80 dkg burgonya
40 dkg liszt
40 dkg savanyú káposzta
15 dkg füstölt szalonna

bors
Elkészítése: a burgonyát megtisztítjuk,majd lereszeljük,esetleg aprítógépen pépesítjük. A lereszelt burgonyához só és borsot adunk és elkeverjük liszttel. A tészta olyan sűrű legyen ,hogy a fakanál álljon meg benne,az állaga jól  szaggatható legyen.A krumpli milyenségtől függ,hogy mennyi lisztet vesz fel.Nem kell nagyon kidolgozni,mert nyúlóssá válik.
A szalonnát apró kockákra vágjuk,majd egy edényben megol-vasztjuk. Rádobjuk a kinyomkodott,felaprózott káposztát, sóz-zuk,borsozzuk,lefedve pároljuk.
Közben a tésztát lobogó forró vízbe kiszaggatjuk,vagy deszkáról késsel,kanállal,vagy nokedli szaggatóval. Hamar feljön a vízre és ekkor szűrőkanállal kiszedjük és jöhet a következő adag.
A kifőtt sztrapacskát jól kicsöpögtetjük,a káposztára tesszük és jól átpirítjuk. Szükség szerint fűszerezzük.

sztrapacska.jpg

                    Tejfölös sztrapacska

Tócsni ,macok ,cicege ,lapcsanka

Régen főételként ,ma inkább körítésként,levesekhez kenyér helyett alkalmazzák ezt a nagyon sokféle variációban elkészíthető felvidéki ételt. 

Hozzávalók:
1 kg krumpli
2 tojás

2-3 evőkanál lisz

bors
olaj

Elkészítése:a krumplit meghámozzuk,lereszeljük,vagy aprító-gépen pépesítjük. Hozzáadjuk a tojásokat, megsózzuk, borsozzuk, kevés étolajat aduk hozzá és jól összekeverjük.A burgonyamasszát evőkanállal a forró  olajba tesszük ,lepényekké  ellapítjuk .Mind-két oldalát kb. 5-5 percig aranybarnára sütjük. Melegen tálaljuk, fokhagymával,tejföllel,vagy mindkettővel.Készíthető fokhagyma, vagy tejfölös ízesítéssel.

tocsni.jpg

 

 

 

Hagyma

 

hagyma.jpg

 

A hagymában lévő tápanyagok: B1,B6 vitamin,kénvegyületek,flavonoidok.

Eza széleskörben használatos zöldség nagyon egészséges és főzéskor,sütéskor nagyon izletessé teszi az ételeket.

A hagymában nagyon sok található a kvercetin nevű flavonoiból.Ez a hatékony antioxidáns meg tudja állítaniarákos sejtek továbbterjedését.A kvercein gyulladásgátló,antibiotikus és vírusölő hatású és ezek a tulajdonságai-a béta kartinhoz hasonlóan-megmaradnak a főzés során.A hagymáról azt gondolják,hogy gátolja a Helicobacter pylori működését,amely gyomorrákot és ételmérgezést okoz.A koleszterin szint csökkentésében is segít ,hígítja a vért és megelőzi a vérrögök kialakulását.

 

Hagymaleves (4 adag)

1 evőkanál sáfrányszeklice olaj

1 evőkanál vaj

3 nagy fej vékony karikákra szeletelt megtisztított hagyma

2 teáskanán nyers nádcukor

2 teáskanál sima liszt

550 ml zöldséglé

1 kakukkfű ág

1 evőkanál szójaszósz

fekete bors

Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat és olvasszuk fel a vajat,majd adjuk hozzá a hagymát és a cukrot,és piritsuk barnára.Keverjük bele a lisztet és piritsuk egy percig,majd öntsük hozzá a zöldséglevet,tegyük bele a kakukkfüvet ,a szójaszószt és a fekete borsot.Vegyük kisebbre a lángot,vagy az elektromos áramot és lassú  forrásban főzzük 20 percig. Azonnal tálalható.

      

Ecetes hagymasaláta

paprikasalata.jpg

 

Hozzávalók :8 fej vöröshagyma

                      10 %-os étel,vagy almaecet

                      só jódozott,kálium klorid

                      őrölt bors

                      étolaj,vagy olivaolaj

                      porcukor

Elkészítés:a vöröshagymát karikára vágjuk,lesózzuk .A sóban rövid ideig állni hagyjuk,hogy egy kicsit megpuhuljon. Salátalevet készítünk,kb 2dl vízbe ecetet és ízlés szerint porcukrot teszünk ,borssal fűszerezzük ,majd leöntjük vele a kissé kinyomkodott vöröshagymát .Hűtőszekrényben pár órát érleljük,majd olajjal meglocsoljuk.

 

Olajbogyós –juhsajtos hagymasaláta

 

olajbogyos_juhsajtos_hagymasalata.jpg

 
Hozzávalók :6 db közepes lilahagyma
                      fél csokor metélőhagyma
                      6 evőkanál olívaolaj
                      1 nagy citromleve
                      2 evőkanál konzerv kapribogyó
                      4 evőkanál kimagozott olajbogyó
                     15 dkg juhsajt
                      2 főtt tojás
                      fél mokkás kanál őrölt feketebors
Elkészítés: a lilahagymákat megtisztítjuk karikára vágjuk és gyűrűire szedjük. A fölaprított metélőhagymát meg az olívaolajat hozzáadjuk,a citrom kifacsart levét rászűrjük és jól letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap a lecsöpögtetett kapribogyót meg a kimagozott olajbogyót hozzáadjuk .A juhsajtot egy centis kockákra vágjuk és a cikkekre szelt főtt tojással az előzőekhez adjuk.Megborsózzuk és ha kell utána sózzuk.
 
Cékla ,alma,hagyma saláta
 
Hozzávalók:1 db póréhagyma,vagy egy fej vöröshagyma
                     1 db nagy cékla
                     2 db alma
                     cukor
                     só
                     köménymag
                     balzsamecet ,vagy háztartási ecet
                     olíva olaj
 
Elkészítés:a megtisztított és felszeletelt hagymát és céklát kevés olajon megpároljuk .Nem kell megvárni még a cékla teljesen megpuhul,akkor jó ha kissé roppan. Ezután a cukorral,sóval,ecettel ,köménymaggal tetszés szerint ízesítjük .A végén hozzáadjuk a kockára vágott almákat és az egészet összekeverjük,hogy a saláta cékla átvegye cékla szép piros színét.
 
Narancsos hagymasaláta
 
Hozzávalók: 2 nagy narancs
                      1 szép szál préhagyma
                      1 mokkás kanál törött fekete bors
                      1 evőkanál mustár
                      1 citrom leve
                      1 teás kanál curry por
                      ízlés szerint cukor és só
Elkészítés:a hagymát tisztítás után finom szeletekre vágjuk,megsózzuk ,jól összeforgatjuk és 15 percig állni hagyjuk. A narancsot meghámozzuk,ujjnyi vastag szeletekre vágjuk,ezután a karikákat óvatosan felkockázzuk .A narancsból a magokat eltávolítjuk.A salátástálban elkészítjük a saláta levet:a citromlevet néhány evőkanál vízzel kissé felhígítjuk,a curryvel és a mustárral simára keverjük ,a törött borssal,kevés sóval és cukorral megfű-szerezzük.Óvatosan összekeverjük, befedve betesszük a hűtő-be.Egy –két óra mulva ismét összekeverjük .Fél napi hűtés után tálaljuk,hogy az ízei összeérjenek.
 
Hagymafőzelék
 

hagymafozelek.jpg

 

 
 
Hozzávalók: 1,5 kg vöröshagyma
                      1 evőkanál olaj
                      1 evőkanál liszt
                      1,5 dl fehér bor
                      1,5 dl erőleves
                      1 dl tejföl
                      1 kávéskanál majoránna
                      só,bors
Elkészítése:a felszeletelt hagymát egy lábasba tesszük,megszórjuk liszttel, és a fűszerekkel,felöntjük a borral és a levessel,majd 45 percig lefedve főzzük. Végül belekeverjük a tejfölt és már fogyasztható is.
 
Hagymaszósz,hagymamártás
 

2335_8091_hagymamartas_n.jpg


 
 
Hozzávalók:3 nagy fej vöröshagyma
                     5 dkg margarin
                     1 evőkanál mustár
                     1 evőkanál liszt
                     1,5 dl fehérbor
                     1,5 dl víz
                     1 db húsleveskocka
                     őrölt fehérbors
                     szerecsen dió
                    1,5 főzőtejszín
                     Olaj
 
Elkészítés:a hagymát vékony szeletekre vágjuk,majd kevés olajon pároljuk. Ha félig megpárolódott hozzáadjuk a margarin felét és tovább pároljuk. Pár perc múlva hozzáadjuk a lisztet ,a leveskockát a fűszereket ,felengedjük fehérborral és vízzel. Puhára pároljuk és leturmixoljuk .Visszatesszük a tűzre és állandó keverés mellett hozzáadjuk a margarin másik felét és a tejszínt .Jól kiforraljuk és tálalhatjuk.
 
Rántotthagymakarikák

rantott-hagymakarikak.jpg


 
Hozzávalók: 3 nagyobb fej vöröshagyma
                      2 evőkanál liszt
                      2 tojás
                      fél csésze zsömlemorzsa
                      víz
                      só
Elkészítés:a hagymákat megtisztítjuk,megmossuk és 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk .Vagy gyűrűkre szedve ,vagy egy szeletben hagyva rántjuk ki. 4 tálat készítünk elő :az egyikbe víz ,a másikba liszt,a harmadikba a két felvert tojás (amihez egy csipet sót adunk) ,az utolsóba a zsemlemorzsa kerül. A karikákat a következő sor-rendben panírozzuk: víz (a liszt jobb tapadása végett),liszt,tojás zsemlemorzsa. A karikákat,vagy a hagymaszeleteket közepesen forró olajban aranybarnára sütjük tartárral,burgonyapürével kínálhatjuk.

 

 

 

A cékla

 

cekla.jpg

 

A cékla hasznos méregtelenítő és vértisztító .Gazdag olyan tápanyagokban amelyek szükségesek az immunrendszer számára.Gazdag vasban és fokozza a betegségeket leküzdő antitestek ,a fehérvérsejtek ,ezen belül is a fagociták termelését.Serkenti a vörösvértestek működését is ,és javítja a sejtek vérellátását.Mangánt is tartalmaz amely az interferon-egy rákellenes anyag-létrehozásához szükséges.Vörös festékanyaga a betanin nevű pigment antioxidáns hatású antocianin,amely segít megelőzni a rákot és a szívbetegséget.Úgy vélik a céklának méregtelenítő tulajdonságai vannak melyek javítják a máj és a vese egészségét.Nagy rosttartalma fontos a gyomor és a szív működéséhez.

Használata:

A cékla megfőzve is ugyanolyan hatásos mint nyersen.A friss céklának kipréselhetjük a levét ,amit felhasználhatunk salátához,vagy készíthetünk belőle levest.A cékla leve is gazdag A és C-vitaminban ,vasban és kalciumban.

Cékla saláta

cekla-salata.jpg

 

1 kg céklát megfőzünk ,majd lehülés után megtisztítjuk és uborka gyalún leszeleteljük. 2 dl vízből saláta levet készítünk só,cukor ,bioecet ,köménymag izlés szerinti hozzáadásával.Majd a saláta levet a céklára öntjük és összekeverjük.

Elkészítés utáni napon fogyasztható.

 

Cékla leves 2 adag

ceklaleves.jpg

 

Hozzávalók:

1 fej apróra vágott hagyma

1 gerezd fokhagyma ,összezúzva

1 evőkanál csillipor

400 gramm konzerv paradicsom

2 db friss cékla ,megmosva

a tálaláshoz tejföl.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.Mindkét céklát tekerjük fóliába és 45 percig süssük,amíg meg nem puhulnak.

Hagyjuk kihűlni ,majd hámozzuk meg és vágjuk kockákra.A hagymát és a fokhagymát fonnyasszuk az olivaolajban kis lángon 3 percig.Tegyük bele a csilliport ,kevergessük 1 percig,adjuk hozzá a paradicsomot és forraljuk föl. Mielőtt belekeverjük a céklát lassú tűzön pároljuk 15 percig.Öntsük a levest tányérokba és tejföllel tálaljuk.

 

Cékla ivólé

cekla-ivole.jpg

  Hozzávalók:30 dkg cékla

 

                                    15 dkg cukor ,vagy ennek megfelelő édesítőszer

                                     2 db citrom

                                      2 db babérlevél

                       1 szerecsendió

                       1 kávéskanál szekfűbors

                       1 kávéskanál köménymag

                       1 torma

                       1 dl tej

                       só  izlés szerint

Elkészítés:a céklafejet megmossuk,meghámozzuk,vékonyra felszeleteljük és hideg vízben feltesszük főni.A felsorolt fűszereket és a kívánt mennyiségű sót hozzáadjuk és így 30-40 perc alatt puhára fő.A levét átszűrjük és a megszűrt levet a  megfőtt szeletekkel összeturmixoljuk.A kész levet lehűtjük és kínáláskor, ízlés szerint tejet,cukrot citromlevet adunk mellé.

                                   

                    

 

 Paprika
 

paprika.jpg


Az egyik legjobb C-vitamin forrás,emellett tele van béta-karotinnal. Flavonoidokat is tartalmaz amely növeli a C-vitamin antioxidáns hatását  ,mert fokozzák a szervezet ellenáll képességét.A béta-karotint a szervezet  vírusölő ,immunerősítő A-vitaminná alakítja.A paprika növényi rostt is tartalmaz amely fontos  koleszterin  csökkentő.A paprikában B6 vitamin is található.

 

Sajttal töltött paprika

 

sajttaltoltott-paprika.jpg


 

 

Hozzávalók:3 evőkanál olívaolaj

                     4 piros paprika,a teteje levágva ,kimagozva

                     200 g koktél  paradicsom

                     2 gerezd fokhagyma finomra vágva

                     1 fej vörös hagyma ,finomra vágva

                     1 köteg friss bazsalikom,apróra tépve

                     100 g mozzarella sajt ,vis kockákra vágva

                     100 g parmezán sajt lereszelve

                     darált fekete bors izlés szerint

Elkészítés:a sütőt 220 fokra előmelegítjük. Két evőkanál olívaolajat tegyünk tűzálló tálba és helyezzük a sütőbe. Közben keverjük össze a töltelék hozzávalókat egy tálban egy evőkanál olívaolajjal a paprikát kivéve. Töltsük meg a paprikát a keverékkel ,mindegyikbe azonos mennyiségű töltelék kerüljön ,majd tegyük rá a tetejüket. Helyezzük őket a tálba és süssük a sütőben 20 percig.Azonnal tálalható.

 

Túróval töltött paprika

 

juhturos-toltott-paprika.jpg


 

 

Hozzávalók:15 dkg juhtúró

                     10 dkg tehéntúró

                     1 púpozott kávéskanál paprika

                     1 evőkanál friss bazsalikom

                     1 evőkanál apróra vágott metélőhagyma

                     2 tojás

                     Őrölt bors

                    

                    10 dkg reszelt sajt

                    10 dkg natúr krém sajt

                     6 db pritamin paprika

Elkészítés:a tojást megfőzzük és nagyon apróra felszeleteljük .A tehéntúrót áttörjük. Egy tálban összekeverjük a túrókat,a pirospap-rikát,az apróra vágott bazsalikomot ,a metélőhagymát,a tojást, a krémsajtot, és a reszelt sajtot. Sóval borssal fűszerezzük. A papri-kákat megmossuk,a belsejüket kivájjuk .Beletöltjük a túrós masszát.

 

Paradicsomos,hagymás paprikasaláta

 

paradicsompaprika-hagyma-salata.jpg


 

 

Hozzávalók:5 db paprika

                     5 db paradicsom

                     2 fej vörös,vagy lilahagyma

                     1 csomag új hagyma

                      majoranna

                      bors

                      piros paprika

                      1 gerezd fokhagyma

                      cukor ,vagy édesítőszer

                      ecet

                      víz

Elkészítés:a fokhagymát apróra vágjuk,egy magas falú edénybe tesszük majorannával borssal megszórjuk. A kicsumázott paprikát felkarikázzuk ,a paradicsomokat,hagymákat félbe vágjuk és fel-szeleteljük , a zöldhagymát is apróra vágjuk.Rétegezve az edénybe tesszük.

Az alábbi  összetételű salátalevet ráöntjük: 5 d vízben elkeverünk egy evőkanál sót, 5 evőkanál ecetet , 5 evőkanál cukrot ,vagy ennek megfelelő édesítőszert . A saláta tetejét piros paprikával megszór-juk.

A fogyasztás előtti napon készítsük,mert minél tovább áll annál fínomabb.

 

Erdélyi paprikasaláta

 

 

Hozzávalók:50 g vöröshagyma

                     10 g tárkonylevél

                     1 csomó petrezselyem zöldje

                     0,5 dl olaj

                     0,25 dl tárkonyecet

                     25 g cukor

                     2,5 g bors

                     20 g só

                     750 g zöld paprika

Elkészítés:a megmosott szárazra törölt zöldpaprikát forró olajban megforgatjuk,a héját lehúzzuk,majd üvegtálra helyezzük .A finomra vágott vöröshagymát,tárkonyt,petrezselymet kevés vízzel, ecettel ,sóval ,cukorral,törött borssal összekeverjük .Az így elkészített salátalevet ráöntjük a zölpaprikára.

 

 

Rebarbara
 

rebarbara.jpg


 
A rebarbara a lórom ,lósóska rokona és a kínai gyógyászatban évezredek óta hatékonyan használják különféle betegségek ellen.
Ez az átható ízű növény antibakteriális vegyületeket tartalmaz melyek segítenek a szervezetnek leküzdeni a fertőzéseket. Jó forrása az immunrendszert erősítő C-vitaminnak és olyan össze-tevők is vannak benne ,amelyek segítenek a rák megelőzésében .A rebarbara tele van étkezési rosttal .Segít a koleszterin szint csök-kentésében és a szívbetegségek megelőzésében,és természetes hashajtóként is működik. Oxálsavat is tartalmaz amelyről azt gon-dolják ,hogy segít a szervezet méregtelenítésében .A rebarbarát nem fogyaszthatják azok ,akik köszvényre és ízületi gyulladásra hajlamosak ,mert az oxálsav súlyosbíthatja állapotukat.
 
Rebarbarás morzsa ( 4 adag)
 

rebarbara-morzs.jpg


 
Hozzávalók:5 rebarbaraszár apróra vágva
                     2 evőkanál víz
                     125 g nyers nádcukor
                     175 g sima liszt
                     100 g sótlan vaj
 
Elkészítés:melegítsük elő a sütőt 180 fokra (4-es jel a gázsütőn). Tegyük a rebarbarát , a vizet és a cukor felét egy serpenyőbe és pároljuk 5 percig. Közben készítsük el a feltétet –morzsoljuk el a vajat a liszttel ,hogy a keverék fehérmorzsa állagú legyen ,majd adjuk hozzá a maradék cukrot és vegyítsük össze .A párolt rebar-barát öntsük tűzálló tálba,kanalazzuk a morzsát a tetejére ,és süssük aranyszínűre a sütőben. Majd tálaljuk.
 
Rebarbara torta
 

rebarbara-torta.jpg


 
Hozzávalók:15 dkg liszt
                      5 dkg darált mandula
                      ½ teáskanál sütőpor
                     25 dkg cukor
                     1 cs. vaníliás cukor
                     12 dkg vaj+ a formához
                      2 tojás
                     1 cs. vaníliás főzhető pudingpor
                     5 dl tej
                     2 cs. zselatin (10 g )
                     1 kg rebarbara
                     15 dkg mandulaforgács
                     a díszítéshez eper és porcukor
Elkészítés:a lisztet a mandulával ,a sütőporral,a 7,5 dkg cukorral,a vaníliás cukorral,a 10 dkg vajjal,1 tojással és egy tojássárgájával összegyúrjuk,fóliába csomagoljuk és egy órára a hűtőbe tesszük, kivajazzuk a tortaformát.
A pudingport 5 dkg cukorral és tejjel a csomagon lévő utasítás szerint sűrűre főzzük. Belekeverjük a maradék vajat ,és hagyjuk kihűlni.A zselatint a csomagon lévő utasítás szerint beáztatjuk.A rebarbarát megtisztítjuk ,megmossuk és 12,5 dkg cukorral puhára főzzük .A zselatinhoz keverjük és még egyszer felforraljuk , majd kihűtjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2.fokozat) előmelegítjük. A tésztát a formába nyomogatjuk,úgy hogy 2 cm-es pereme is legyen. A sütőben kb. 20 percig sütjük .Hagyjuk kihűlni. A tortalapot megkenjük a maradék tojásfehérjével ,rásimítjuk a rebarbarát ,erre a pudingot és megszórjuk mandulaforgáccsal. Eperrel díszítjük és porcukorral ,vagy édesítőszerrel megszórva tálaljuk.
 
Rebarbara pite
 

rebarbara-pite.jpg


 
Hozzávalók:65 dkg rebarbara

 

                     2 evőkanál darált mandula,vagy dió
                    1 csipet őrölt fahéj
                    8 dkg vaj + 1 evőkanál a formához
                    8 dkg porcukor + a szóráshoz
                    2 tojás
                    1 teáskanál reszelt citromhéj
                    20 dkg liszt
                    2 lesimított teáskanál sütőpor
Elkészítés:a rebarbarát meghámozzuk,megmossuk 4 cm-es dara-bokra vágjuk. Cukorral ,fahéjjal,darált mandulával összekeverjük. A tepsit kivajazzuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2.fokozat)előmelegítük.
A vajat habosra keverjük ,hozzáadjuk a porcukrot,apránként a felvert tojásokat, csipet sót és a citromhéjat. A lisztet elkeverjük a sütőporral és összedolgozzuk a vajas masszával .Ha túl kemény a tészta 1-3 kanál tejjel lágyítjuk. A tepsibe helyezzük a tésztát úgy ,hogy a tészta széle kimagasodjék. Bekenjük egy evőkanál olvasz-tott vajjal és a rebarbarás keveréket rászórjuk. Mérsékelt tűzön kb.
40 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni .Ha kihűlt tetejét por-cukorral vékonyan megszórjuk és ízlés szerinti darabokra szele-teljük.
 
Rebarbara leves
 

rebarbara-leves.jpg


 
Hozzávalók:1 kg rebarbara
                     13 dkg porcukor
                      0,3 dl fehér rizling
                      fahéj
                      szegfűszeg
                      citromlé
                      mandula
Elkészítés:a rebarbara szárakat jól megmossuk ,éles késsel meghá-mozzuk ,apró darabokra vágjuk. Megfelelő vízmennységgel feltesz-szük főni ,hozzáadva a szegfűszeget ,a fahéjat, a citromlevet és péppé főzzük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk,szitán áttörjük ,ezután hozzáadjuk a fehérbort a porcukrot és habverővel simára keverjük.
Hűtőszekrényben tároljuk és tálaláskor tejföllel ízesítjük,vagy megszórjuk mandulával.
 
Rebarbara saláta                          
                                                        
 

rebarbara-salata.jpg

rebarbaras-foto.jpg

 


 
Hozzávalók: 40 dkg rebarbara
                      2-3 db sárgarépa
                      5 dkg kristálycukor
                      2 db tojás
                      2 dl étolaj
                      majoranna
                      2 dl tejföl
                      kevés mustár
                      csipetnyi só
                      kevés citromlé
Elkészítés:a zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát lereszeljük,a rebarbarát 1-2 cm-es darabokra vágjuk ,cukrozott vízben puhára főzzük és leszűrjük. Tojássárgájából étolajjal majonézt keverünk, mustárral citrommal,cukorral,sóval ízesítjük és tejföllel hígítjuk.
A leszűrt rebarbarával a lereszelt sárgarépával összekeverve lehűtve tároljuk.
Önmagában salátaként főétel mellé ,vagy teljes értékű köretként is felhasználható.
 
Rebarbara ital
 

rebarbara-ital.jpg


 
Hozzávalók:4 pohárhoz
                     200 g rebarbara
                     50 g porcukor
                     vagy ezek helyett 250 g rebarbara kompót
                     500 ml vaniliás szója ital
                     250 g eperfagylalt
Elkészítés:tisztítsuk meg a rebarbarát,majd apróra szeleteljük fel és keverjük össze porcukorral. Tegyük hozzá a vaniliás szója italt és turmixoljuk össze. A fagylalttal keverjük össze és poharakban szer-vírozzuk.
 
Rebarbara kompót
 

rebarbara-kompot.jpg


 
Hozzávalók:1 kg rebarbara
                     25 dkg cukor
                     1 tasak vaníliás cukor
Elkészítés:a rebarbarát alaposan megmossuk,nem hámozzuk meg. csak 2 centis darabokra vágjuk .Egy lábasban rászórjuk a cukrot és a vaniliás cukrot ,kicsit állni hagyjuk,majd elkezdjük melegíteni. Amikor összefőtt lehűtve tálaljuk.
 
Rebarbara lekvár
 

rebarbara-lekvar.jpg

 

 
Hozzávalók:1 kg megtisztított,megmosott és feldarabolt rebarbara
                     3 db megmosott és felkockázott zöld alma
                     125 ml víz
                     1 felhasított vanília rúd
                     3 evőkanál citromlé
                     80 dkg cukor
Elkészítés:a megtisztított,megmosott és feldarabolt almát és rebarbarát ,vaníliát egy nagyobb fazékba tesszük,egy kis vizet öntünk hozzá és feltesszük főni. Forrás után mg 5 percig főzzük. Ezután hozzá adjuk a citromlevet és a cukrot és kevergetve tovább főzzük kb 45 percig. Amikor elég sűrűnek érezzük akkor elkészült takarékra tesszük forrón üvegekbe töltjük .Az üvegeket jól lezárjuk ,5 percre fejre állítjuk,majd száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.Másnap amikor kihűltek sötét ,hűvös helyre tesszük és ott tároljuk.
 
 
 
 
                  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gödöllő

(Zónainé Marika, 2016.01.14 14:20)

Köszönöm ezt a sok jó információt, és recepteket ! Minden képen elfogom készíteni őket ,szerencsére mindet szeretem ! Köszönöm.

Bp

(Nagy Béláné, 2011.08.05 16:49)

Csodálatos összeállíts

Bp

(Kissné, 2011.07.24 20:08)

Kitünő ötlet.Tessék folytatni.

Baja

(Szalainé, 2011.03.18 21:38)

Köszönöm és várjuk az ujabb finom ételek recepjeit