Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Immunerősítő ételek II.

2011.08.07

 

 

Sütőtök
 

sutotok.jpg


 
A téli tökfajták közül a legjobbak húsa tele van rákellenes vegyületekkel .A narancssárga húsú sütőtök jelentős mennyiségben tartalmaz olyan növényi festékanyagokat, karotinoidokat amelyekről a kutatók azt feltételezik,hogy segíthet bizonyos rákfajták –beleértve a vastagbél rákot is-és a szívbetegsé-gek megelőzésében.A sütőtök antioxidáns hatású C-vitaminban is gazdag,amely az immunrendszer hatékony működéséhez is szüksé-ges és segít az olyan vírusok elleni küzdelemben mint amelyek például a megfázással összefüggő fertőzéseket okozzák,és növeli az influenzás betegségekkel szembeni általános ellenálló képessé-get. A sütőtök továbbá növényi rostokat is tartalmaz amelyek csökkentik a vér koleszterinjét és elősegítik a méreganyagok eltá-volítását az emésztőtraktusból,ezzel javítják a szervezet általá-nos állapotát és az emésztést.
 
Bundás sütőtök
 
Hozzávalók:3 közepes sütőtök vékony szeletekre vágva
                     175g sima teljes kiőrlésű liszt
                     fél teáskanál só
                     fél teáskanál sütőpor
                     két teáskanál őrölt kömény
                     egy tojás sárgája és fehérje
                     175 ml víz
                     egy fej apróra vágott hagyma
                     2 gerezd fokhagyma,összezúzva
                     2 evőkanál olivaolaj
 
Elkészítés:a sütőtököt 10 percig pároljuk,majd hagyjuk kihűlni. Egy tálban keverjük össze a lisztet ,a sót ,a sütőport és a köményt ,majd apránként adjuk hozzá a tojássárgáját és a vizet .Kevergessük,hogy sima tésztát kapjunk. Tegyük bele a hagymát és a fokhagymát ,majd verjük fel a tojásfehérjét és tegyük a keverékbe .Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben ,majd mártsuk bele a tökszeleteket. Többet süssünk egyszerre ,és rendszerre ,és rendszeresen forgassuk őket ,amíg ropogósak és barnák nem lesznek. Melegen tálaljuk.
 
Sütőtök leves
 

sutotokkremleves.jpg

sutotok-leves.jpg


Hozzávalók: egy kb. 2 kg-nyi sütőtők ,vagy szelet
                      2 evőkanál liszt
                      10 dkg vaj
                      só
                      bors
                      3 dl tejszín
                      1 evőkanál méz
 
Elkészítés:a megtisztított felkockázott sütőtököt a felolvasztott vajban 5 percig sütjük .Egy csésze vizet öntünk rá és 10 percig fedő alatt pároljuk. A liszttel besűrítjük ,majd még 3 csésze vizet töltünk hozzá és néhány percig főzzük. A tűzről levéve összeturmixoljuk ,megsózzuk,megborsozzuk. Hozzáöntjük a tejszínt és a mézet és összefőzzük. Langymelegen fogyasztható.
 
Sütőtök krém leves
 

sutotok-kremleves.jpg


 
Hozzávalók:60 dkg sütőtök
                    1 szál póréhagyma
                     3 db burgonya
                     víz
                     erőleves kocka
                     gyömbér
                     só
                     bors
                     250 ml főzőtejszín
Elkészítés:a sütőtököt és a burgonyát lehámozzuk,megmossuk és kockára vágjuk. A póréhagymát megmossuk és felkarikázzuk. Az összes zöldséget egy fazékba tesszük és kb. 2 liter vízzel felöntjük. 4 erőleves kockát hozzá adunk és az egészet fedő alatt takarék lán-gon 20-25 percig puhára főzzük.
10-15 főtt burgonya kockát elkülönítünk és a többit a főzőtejszínnel összeturmixoljuk. Sózzuk ,borsozzuk ,gyömbérrel ízesítjük. Beletesszük a főtt burgonya kockákat ,majd összerottyantjuk . Apróra vágott pirítóssal és reszelt sajttal tálaljuk.
 
 
Sütőtöksaláta
 

sutotok-salata.jpg


 
 
Hozzávalók:25 dkg sütőtök (hosszúkás)
                     15 dkg füstölt sajt
                     2 dl joghurt
                     2 db paradicsom
                     1 db kaliforniai paprika
                      4 db saláta levél
                      1 db sárgarépa
                      5 dkg zeller
                      10 dkg pirított tökmag
                      1 evőkanál méz
                      só
                      bors
                      1 evőkanál ketchup
 
Elkészítés:a sütőtököt,a paradicsomot ,a paprikát,a zellert,a sajtot felaprítjuk és egy tálban összekeverjük a joghurttal ,mézzel, fűsze-rekkel , ketchuppal ,a salátát a salátalevelekbe tesszük és megszórjuk a tökmaggal .Nincs semmi tévedés a sütőtök nyers ,de nagyon finom!
 
Sütőtök puding
 

sutotok-puding.jpg


 
Hozzávalók:25 dkg sült sütőtök
                     3 tojás
                     6 evőkanál cukor
                     1 csomag vaníliás cukor
                     csipet só
Elkészítés:az 5 evőkanál cukrot folyamatosan keverve karamelli-záljuk és egy szilikon formába öntjük,hagyjuk megszilárdulni .A megsült tököt bot mixerrel pürésítjük. A tojásokat a maradék cukor-ral,a csipet sóval ,a vaníliás cukorral felverjük. Hozzákeverjük a sütőtök pürét,majd a megdermedt karamellre ráöntjük a sütőtökös tojást. A szilikonformát egy tepsibe állítjuk és a forma kétharmadáig feltöltjük vízzel és a 160 fokra felmelegített sütőben a vízgőzben 1 órát sütik .A pudingot lehűtik,majd tálalás előtt néhány percre a meleg vízbe helyezik majd óvatosan egy tányérra borítják .Felszele-telve tálalják.
 
Sütőtök krém
 
Hozzávalók:egy fél sütő tök pürésítve,vagy egy doboz sütőtök püré
                     2 evőkanál méz
                     1,5 dl almalé
                     2 evőkanál citromlé
                     2 mokkás kanál őrölt gyömbér
                     0,5 evőkanál őrölt fahéj
                     0,5 mokkáskanál őrölt szerecsendió
                     csipetnyi só
                     durvára vágott dió
Elkészítés:a dió kivételével a hozzávalókat felforraljuk ,majd időnkét megkeverve közepes lángon sűrűre főzzük. Ha kihűlt kenyérre,vagy kalácsra kenve fogyasztjuk ,dióval megszórva tálaljuk.
 
Sütőtök lekvár naranccsal
 

sutotok-lekvar.jpg


 
Hozzávalók:1 kg sütőtök
                     3 narancs
                     3 tasak zselatin por
                     15 dkg cukor
                     1 dkg vaj
 
Elkészítés:a sütőtököt meghámozzuk,kimagozzuk felaprítjuk és egy nagy lábasba tesszük .A narancsokat is meghámozzuk,gerezdekre szedjük ,kimagozzuk ,lehártyázzuk és feldarabolva a sütőtökhöz tesszük. Felöntjük 1 dl vízzel felforraljuk és a forrástól számítva 25 percig főzzük, a keletkező habot folyamatosan leszedjük .Amikor minden komponens megpuhult villával pépesítjük. A zselatint összekeverjük 3 evőkanál cukorral ,a lekvárhoz adjuk,felforraljuk és 3 percig kis lángon főzzük. Állandó kevergetés közben hozzáadjuk a maradék cukrot és a vajat.3 percig tovább forraljuk ,majd levesszük a tűzről ,átkeverjük és befőttes üvegbe töltjük.
 
 
Csilipaprika
 

chilipaprika.jpg


 
A csípős csilipaprika hatékony természetes fájdalom csillapító.A fűszerként alkalmazott csili kis mennyiségben is hatékony össze-tevője az étrendünknek. A kis piros csili nagy mennyiségben tartal-mazza a gyökfogó,antioxidáns és rákellenes hatású karotinoidot ,a béta-karotint amelynek egy részéből a szervezet A-vitamint állít elő. Ezek a biológiailag nagy hatékonyságú anyagok segítenek megelőz-ni a mérgek által okozott károsodásokat és távol tartják a rákot és az idő előtti öregedést. A csiliben és a paprikában lévő alkaloida a kapszaicin természetes fájdalomcsillapító . Belsőleg ,vagy helyileg alkalmazva a fejfájás,az ízület gyulladás és az arcüreggyulladás tü-neteit enyhíti.
 
Csípős rizs
Hozzávalók:200 g hosszúszemű rizs
                     1 db zöld citrom reszelt héja
                     1 gerezd meghámozott fokhagyma
                     1 db piros csili paprika felszeletelve
                     2 citrom reszelt héja és leve
                     1 evőkanál egész szemű mustár mag
                     4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
A rizst , a zöld citrom reszelt héját és a fokhagymát tegyük egy serpenyőbe ,öntsünk rá annyi vizet amennyi ellepi ,forraljuk fel és lassú tűzön addig főzzük puhára. Szűrjük le vegyük ki belőle a zöld citrom héját és a fokhagymát .A maradék hozzávalókat keverjük össze egy tálban ,majd adjuk a rizshez .Köretként fogyasztható.
 
Csilis bab

chilis-bab.jpg

             
Hozzávalók:50 dkg darált pulykahús
                    2 doboz vörös babkonzerv
                    2 nagy fej vöröshagyma
                    1 doboz paradicsom püré
                    kevés olaj
                    só
                    bors
                    fokhagyma krém
                    piros paprika
                    csili
                    bazsalikom
Elkészítés:a karikára vágott vöröshagymát a fokhagyma krémmel olajon megpirítjuk ,pici piros paprikát szórunk rá .Belekeverjük a darált húst ,sózzuk, borsozzuk és ha kifehéredett a babot is ráönt-jük . A vízzel elkevert paradicsompürével összekeverjük ,füszerezzük és 10 -15 percig összefőzz
                   
Avokádó

avokado.jpg


 
Az avokádó szigorúan véve gyümölcs. A növény eredetileg Közép-Amerikában ,Mexikóban őshoos. A spanyol hódítók fedezték fel a XVI.században. Ma már a trópusokon elterjedt növény és az egész világon népszerű . A húsos termése sima és a benne lévő zsírtól vajas ,íze enyhe krémes és éretten fogyasztva a legfinomabb. A leg-fontosabb hatóanyagai: B1-,B2-,B3-, B5-, E-,K-,vitamin ,biotin, karo-tinodok, folsav ,kálium ,cink ,glutation ,omega-6 zsírsav , béta szitoszterol , rost.
Az avokádó olyan telítetlen zsírsavakat tartalmaz amelyek segítenek a vér koleszterin szint csökkentésében .Az omega-6 néven ismert telítetlen zsírsavból keletkező vegyület (gamma lenolaj sav) hígítja a vért ,csökkenti a gyulladást és segít a vércukorszint szabályozásá-ban .Az E-vitaminban gazdag avokádó semlegesíti a méreganyago-ka károsító hatását a testben és javítja a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Az avokádó B-vitamin tartalma segít az im-munsejteknek,hogy elpusztítsák a káros betolakodókat akárcsak a glutation. Ez a hatékony vegyület fokozza a szervezet természetes „ölősejtjeinek” a tevékenységét. Végül az avokádóban lévő növényi hatóanyag a béta –szitoszterol különösen kedvező hatással bír a prosztatára.
 
Avokádó krém
 

avokadokrem.jpg


 
Hozzávalók:2 db érett avokádó meghámozva és kimagozva
                     1 db zöld citrom leve
                     1 db kis piros csili ,kimagozva és finomra vágva
                     1 közepes fej hagyma finomra vágva
                     2 gerezd fokhagyma ,összezúzva
                     2 db paradicsom ,meghámozva és apróra vágva
                     1 evőkanál friss koriander ,finomra vágva
Elkészítés:törjük össze az avokádót kézzel,vegyítsük hozzá a zöld citrom levét ,majd tegyük bele a többi hozzávalót és alaposan kever –jük el ily módon kissé darabosabb mártást kapunk. Ha egyenlete-sebben pépeset szeretnénk akkor turmixoljuk össze .Pirított kenyér-kockákkal tálaljuk ,mártogatáshoz.
 
Avokádókrém zöldségekkel
 

avokado-zoldsegekkel.jpg


 
Hozzávalók:3 db sárgarépa
                     2 szár zeller
                     4 újhagyma
                     1 avokádó
                     1 zöld citrom
                     ½ csomag   zselatinpor
                     2 szelet kenyér
                     2 evőkanál extraszűz olivaolaj
                     1 mokkáskanál gyömbérpor
Elkészítés:a sárgarépát megtisztítjuk ,megmossuk és apró kockára vágjuk . A zellert megmossuk a vastag szárrészeket eltávolítjuk és a leveleket apróra vágjuk. Az újhagymát megmossuk,a leveleket le-vágjuk és a fehér részét apróra vágjuk. Az avokádót félbevágjuk ,kimagozzuk,meghámozzuk és felaprózzuk,meglocsoljuk citromlé-vel, hogy ne barnuljon. A zselatint két evőkanál vízzel kikeverjük és állni hagyjuk.
A kenyérszeleteket felkockázzuk és palacsinta sütőbenmegpirítjuk.
Az avokádó felét egy csipet sóval ,az olivaolajjal a gyömbér felével összeturmixoljuk .
A répát,a zellert ,a hagymát egy salátás tában összekeverjük, bele-forgatjuk a kenyérkockákat és sóval,borssal ízesítjük. A zselatint 1,5 dl vízzel felmelegítjük, a zöldségekhez keverjük .A zöldségkeve-réket kis csészékbe tesszük és tálalásig a hűtőben tároljuk .Tálaláskor a zöldségeket óvatosan a tányérra borítjuk és avokádókrémmel kínáljuk.
 
 
 
Spenót

spenot.jpg


 
Ez a sokoldalúan használható leveles zöldség az egész világon népszerű és erős rákellenes hatása van. Fontosabb tápanyagai:B2-,B3-, C-, E-,vitamin folsav, karotinoidok ,kalcium,magnézium,cink és rost.
A növény levele gazdag karotinoidokban ,amely az A-vitamin elő-vitaminja és erősen antioxidáns ,rákellenes hatású vegyület. Ez a vitamin készteti az immunrendszert ,hogy vegye fel a harcot a fer-tőzésekkel szembeni küzdelemre .A spenót segít megelőzni a tüdő-,a mell és a méhrákot és leküzdeni a szívbetegségeket. C-vitamin tartalma segít megőrizi a bőr-és a nyálkahártyák egészségét és a benne lévő B-vitamin segít az energiaforgalomban és javítja az ideg-rendszer állapotát .A spenót cinkben is gazdag amely az immun -rendszer T-sejtjeinek a támogatásához is szükséges.
 
Spenótos rizottó

spenotos-rizott-sultkarajjal.jpg


 
Spenótos rizottó sültkarajjal
 
Hozzávalók 1 személyre
                     8 dkg barna rizs
                     ½ gerezd fokhagyma
                     1 evőkanál aprított vöröshagyma
                     5 ml étolaj
                     2 dl ételízesítővel ízesített víz
                     6 dkg gyorsfagyasztott spenót
                     Őrölt bors
                     Kapor
                     1 paradicsom
                     3 dkg reszelt zsírszegény sajt
                    1 dl 10 %-os tejföl
Elkészítés:az apróra vágott vöröshagymát az olajon megfonnyaszt-juk ,hozzáadjuk a rizst ,a fokhagymát és átfuttatjuk az olajon. Bors-sal fűszerezzük ,majd felöntjük az ízesített vízzel. Beletesszük a spenótot majd az újraforrástól számított 15 perc alatt fedővel leta-karva puhára pároljuk.
 
Spenótfőzelék
 

spenot-fozelek.jpg


 
Hozzávalók:60 dkg spenót
                     3 dl tej
                     2 gerezd fokhagyma
                     2 evőkanál liszt
                     1dl olaj
                     só
Elkészítés:a megmosott spenótot a fokhagymával egy lábasba tesszük. Annyi vízzel öntjük fel,hogy ellepje. Ízlés szerint megsóz-zuk. Puhára főzzük,majd a vízből kiszedjük és összeturmixoljuk .Az olajból és lisztből rántást készítünk, hozzáadjuk a spenótot és a tejjel felengedjük. Ízlés szerint tojás feltéttel , vagy bundás kenyérrel tálaljuk.
 
finomra szeletelve
Spárga

sparga.jpg


 
Ez a különlegesen finom mondhatni fényűző növény meglepően hatékonynak bizonyul a betegségek elleni küzdelemben .Fontosabb hatóanyagai :B3-,C-vitamin folsav,béta-karotin,cink, aszparagin, flavonoidok,rost. A spárga természetes vizelethajtó .Arra készteti a szervezetet,hogy megszabaduljon a mérgektől .Tisztító,méregtelení-tő és gyulladást gátló tulajdonságai gyógyírt jelentenek az emészté-si rendellenességekre ,a bélgyulladásra és a reumás izületigyulla-dásra. Az előzőekben felsorolt hatóanyagai és a benne lévő gluta-tion csökkentik a szívbetegség és a rák kockázatát. Gazdag a rutin nevű flavonoidban is amely szükséges az egészséges vérkeringés fenntartásában és asparaginban amely méregtelenítő aminósav.
 
Spárga saláta

spargasaata.jpg


Hozzávalók:15 dkg fehér és
                     15 dkg zöld spárga
                     Só,cukor,bors
                     Majonéz
                     Mustár
                     Citromlé
                     3 dl tejföl
                     1 fej saláta
                     1-2 kemény paradicsom
                     magos ,félbarna kenyér
Elkészítés:a fehér spárgát megtisztítjuk , 3 cm-es darabokra vágjuk ,sós ,cukros vízben főni tesszük. A főzővízbe egy kevés margarint teszünk. Megfőzés után leszűrjük,majd tartál mártást készítünk :ma-jonézt elkeverünk kétszeres mennyiségű tejföllel , borssal,mustárral ,citromlével ízesítjük. A saláta levélből a nagyobbakat egy tálra tesszük a spárgát összekeverjük a majonézzel, a kockára vágott pa-radicsommal és a saláta kockára vágott torzsájával kisebb levelei-vel a saláta leveleken tálaljuk.Magos,flbarna pirítós kenyérrel tálaljuk.
 
Tejszínes spárga leves
 

sparga-leves.jpg


 
Hozzávalók :50 dkg spárga
                      2 leveskocka
                      2 evőkanál liszt
                      1-2 dl tejszín
                      kevés vaj
                      só
                      bors
                      cukor
                      szerecsendió
                      víz
Elkészítés: a spárgát meghámozzuk ,megtisztítjuk .A spárgafejeket 3-5 cm-re levágjuk és megtisztítjuk,félretesszük. A törzset 2 cm-es darabokra vágjuk. A törzseket egy fazékba tesszük ,vízzel felöntjük, hogy bőven ellepje,beletesszük a két leveskockát,sózzuk, cukroz-zuk,borsozzuk és hozzáadjuk a szerecsendiót. Húsz percre feltesz-szük főni. Közben elkészítjük a lisztből és a tejszínből a habarást. Amikor már majdnem puha a spárga beletesszük a spárga fejeket. Ezek 5-10 perc alatt megfőnek .Végül a tejszínes habarást is a leveshez adjuk. Összerottyantjuk és tálaljuk.
 

Articsóka virág       

articsoka.jpg

          

 

Ez a vonzó megjelenésű és kifinomult zöldség féle a bogáncs egy formája és a százszorszépek családjába tartozik.

Az articsókavirágot hagyományosan a másnaposság  gyógyítására használták,mert cinarint tartalmaz .Ez egy olyan összetevő amely eősegíti a máj működését. Ettől az anyagtól az articsóka méregtele-nítő hatású,és azt mondják enyhíti a bélgyulladás tüneteit .Nagy B-vitamin tartalma elősegíti a szervezet energiaforgalmát ,szellemileg frissebbé teszi az embert és fontos szerepet játszik az immunrend-szer megerősítésében.

Fontosabb hatóanyagai:B3-,B6- vitamin,biotin,folsav, kálium, cink, cinarin.

 

Articsóka saláta         

articsoka-salata.jpg

 

 

4 adag

Hozzávalók: 8 db articsókavirág

                      4 db nagy paradicsom gerezdekre vágva

                      1 fej vöröshagyma ,finomra szeletelve

                       fél zöldpaprika apróra vágva

                       100 gr zöld olajbogyó

                       1 gerezd fokhagyma összezúzva

                       6 evőkanál olívaolaj

                       4 evőkanál citromlé

                       1 teáskanál dijoni mustár

                       tengeri só és fekete bors izlés szerint

Elkészítés: ha friss articsókát használunk ,törjük le a külső és vágjuk le a belsejét és főzzük 20 percig amíg meg nem puhul .Hideg vízzel öblítsük le és keverjük a paradicsommal ,a hagymával,az olajbogyóval. Az öntet elkészítéséhez keverjük össze és verjük fel a maradék hozzávalókat,locsoljuk a zöldségekre és tálaljuk.

Kelbimbó                

kelbibo.jpg

 
A káposztának ez a rokon zöldségnövénye nagy antioxidáns szintjének köszönhetően hatékony rákellenes szer .
Fontosabb hatóanyagai :B2-,B5-,B6- vitaminok,C- vitamin,folsav, béta-karotin,kálium,glükozinolat,rost.
A kelbimbó az egyik legjobb glükozinolát –forrás ,amely segít a rák-megelőző enzimek termelésében. Nagy a C-vitamin és a folsav tartalma is amelyek a szervezet öngyógyító folyamataiban játszanak szerepet.A kelbimbó B-5 vitamint is tartalmaz amely élénkíti az im-munrendszert és elindítja az antitestek termelését. A kelbimbó rostban is gazdag ,és így megőrzi az emésztőrendszer egészségét és alacsonyan tartja a koleszterin szintet.
 
Kelbimbó saláta                            

kelbimbo-salata.jpg

 
Hozzávalók: fél kg kelbimbó
                      néhány levél kínai kel
                      1 sárgarépa
                      1-2 virsli,vagy
                      10 dkg párizsi
                       tejföl
                       mustár
                       só
                       bors
                      1 evőkanál méz
                       citrom
                       mustár
                       majonéz 
Elkészítés:a kelbimbót ,a sárgarépát , a kínai kel levelet megtisztít-juk .A bimbót négybe ,a többi növényt apróra vágjuk. A virslit felka-rikázzuk,ha párizsit használunk azt felaprózzuk. A tejfölt a mustárral,sóval,mézzel,citrommal,majonézzel összekeverjük. Ebbe tesszük a többi hozzávalót. Jót tesz neki ha néhány órát állni hagyjuk.
 
Kelbimbó leves               

kebimbo-leves.jpg

 
Hozzávalók : 1 kis fej vöröshagyma
                        2 szál sárgarépa
                        1 szál fehérrépa
                        2 csapott evőkanál finom liszt
                        késhegynyi piros paprika
                        1,5 liter víz
                        2 húsleves kocka
                        1-1 kis paprika és paradicsom
                        25 dkg kelbimbó
                        2 dl tejföl
                        csipetnyi cukor
Elkészítés : a hagymát apróra vágjuk és vajon ,vagy olajon meg-fonnyasztjuk ,de nem puhítjuk meg. A kétféle zöldséget megtisztít-juk , apróra vágjuk majd a hagymán kevergetve megpirítjuk.A lisztet rászórjuk és fél percig kevergetve pirítjuk,majd pirospaprikával meghintve kevergetjük és vízzel felengedjük. A húsleveskockát hozzáadjuk,megsózzuk ,a megtisztított ,vagy fagyasztott kelbimbót hozzáadjuk,csipetnyi cukorral „szelidítjük” az ízét. A frisset húsz percig a fagyasztottat 10 percig főzzük. Megtejfölözve tálaljuk.

   
 
 
 
 

Csalán              

csalan.jpg


 

 

A csalán nemcsak szúró,csípő hangyasavat tartalmazó növény ,hanem tele van egészségjavító ásványi anyagokkal és vitami-nokkal.

Fontosabb tápanyagai:B1-,B2-,B3-,B5- vitaminok,C-és K vitamin, béta- karotin,kalcium,vas,magnézium,kálium.

A csalán kiváló tisztító. Vizelethajtó tulajdonságainak köszönhetően segít megszabadítani a szervezetet a köszvény,azt allergiás,a pattanásos bőr és az ízületi gyulladás során felhalmozódott méreg-anyagoktól. Nagy mennyiségű és sokféle tápanyagot tartalmaz így erősíti az immunrendszert ,segít enyhíteni a krónikus betegségeket és meggyógyítani a kisebb megbetegedéseket. Antioxidáns tartal-ma a csalánt hatékony rákellenes szerré teszi .

Húzzunk gumi kesztyűt amikor  a csalánt megfogjuk. Mindég főzzük meg a csalánt fogyasztás előtt.

 

Citromos csalán tea            

csalan_tea_369175_80013_n.jpg

 

1 csésze

Hozzávalók: 2 friss csalán növény csúcs

                      1 vastag citromszelet

                      1 csésze lobogó forró víz

Gumikesztyűben mossuk meg a csalán  csúcsokat és tegyük azokat egy csészébe helyezett teaszűrőbe. Öntsük le forrásban lévő vízzel és adjuk hozzá a citromot. Hagyjuk 5 percig ázni és ha lehült igyuk meg.

 

Csalán krémleves  

csalan-kremleves-l.jpg

 

Hozzávalók: 20 dkg csalán

                      1 közepes vöröshagyma

                      6 dkg vaj

                      3 közepes burgonya

                      1,5 l húslé

                      2-3 gerezd fokhagyma

                      só ,bors ,szerecsendió

                      2 dl tejföl

                      zsemlekocák

Elkészítés:szedjük le a csalán növé

Karfiol                    

karfiol_002.jpg

 
A karfiol ,amely gazdag növényi bioaktív anyagokban,antiallergén tulajdonságai vannak amelyek enyhíthetik az asztmát és a bőraller-giát. Mint a keresztesvirágú növények családjának többi tagja a karfiol is tartalmaz glikozinolátokat ,olyan vegyületeket amelyek segítenek a rák megelőzésében különösen a tüdőrák,a mellrák,a gyomorrák és a vastagbélrák megelőzésében.
Fontosabb hatóanyagai:B3-,B5-,B6-,C-vitamin,folsav,kalcium, kálium,cink,glikozinolátok,rost.
A C-vitamin és a cink döntő fontosságú az immunrendszer meg-erősítésében. A benne lévő B vitaminok elengedhetetlenek az ivarszervek egészségi állapotához ,a B5 vitamin az immunrendszer antitestjeinek a működéséhez kell.
 
Karfiolfőzelék

karfiolfozelek.jpg

 

 
Hozzávalók 4 személyre:
                     1 nagy fej karfiol (kb. 1,2 kg)
                     1 csokor petrezselyem
                     2 evőkanál vaj
                     3 evőkanál liszt
                     2 dl tejföl
                     1 dl tej
                     2 evőkanál cukor
Elkészítés: a karfiolt megtisztítjuk,megmossuk,rózsákra szedjük .A petrezselymet megmossuk és apróra vágjuk. Lábasban enyhén sózott vizet forralunk ,bele tesszük a karfiolt és kb.15 perc alatt pu-hára főzzük. Nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat beleszórjuk a lisztet és kevergetve világos rántást készítünk .Hozzáadjuk a petrezselymet felöntjük kb. 2-3 dl karfiol főzőlével ,hozzáadjuk a tejfölt a tejet és simára .Ezt a keveréket a puhára főtt karfiolra öntjük,felforraljuk, óvatosan összekeverjük ,hogy a karfiolrózsák ne törjenek össze .Sóval ,cukorral ízesítjük.
 
Karfiol pörkölt                          

karfiolporkolt.jpg

 
Hozzávalók:1 közepes karfiol
                     2 fej vöröshagyma
                     piros paprika
                     2-3 tojás
                     olívaolaj
                     só
                     bors
                     ételízesítő
Elkészítés:az apróra vágott hagymát üvegesre dínszteljük ,majd pirospaprikát szórunk rá .Felöntjük 0,5 dl vízzel ,nehogy leégjen ,majd beletesszük az előkészített karfiolt. Sót ,borsot, ételízesítőt szórunk rá és felöntjük kevés vízzel,hogy a karfiol feléig érjen. Fedő alatt puhára főzzük .Ha megfőtt ráütünk 2-3 tojást és még így is főzzük egy kicsit. Rizzsel,kenyérrel tálalható.
 
Brokkoli     

brokkoli.jpg

          
 
A brokkoli az egyik leghatékonyabb fegyver a betegségek elleni küzdelemben,mert sokkal több értékes tápanyagot tartalmaz mint bármelyik más zöldség.
Tápanyagai :B3-,B5-, C -,E-vitamin,folsav,béta-karotin,kalcium,vas, cink,szulforafánok.
A brokkoli valóságos tárháza,kincsesbányája az antioxidáns hatású C-vitaminnak amely döntő fontosságú vegyülete az immunrendszer zavartalan működésének. Az immunrendszert szabályozó csecse-mőmirígy számára fontos karotinoidoknak is jelentős forrása és tele van B vitaminokkal amelyek az immunrendszer és az idegrend-szer egészséges működéséhez szükségesek. A brokkoli szulforafá-nokat is tartalmaz ,amelyek hatékony rákellenes vegyületek és meg-akadályozzák a daganatok kifejlődését. A növény tele van rosttal is ,ami fontos az egészséges emésztéshez ,ezen kívül méregtelenítő tulajdonságai is vannak ,ami segít a máj kitisztításában.
Ha kitűzzük,hogy hetente kétszer –háromszor is eszünk brokkolit úgy nagy valószínűséggel megelőzzük a rákot , a szívbetegséget és a megfázást.
 
Olajban sült brokkoli   

olajban-sult-brokkoli.jpg

 
Hozzávalók: 2 evőkanál szezámolaj
                      1 db 6 cm-es friss gyömbér lereszelve
                      1 fej brokkoli megmosva és apróra vágva
                      1 gerezd fokhagyma összezúzva
Elkészítése :óvatosan melegítsük fel az olajat,majd tegyük bele a gyömbért és a brokkolit. Kevergetve süssük az olajban 3 percig mielőtt hozzá adjuk a fokhagymát. Süssük tovább 2 percig. Köret-ként azonnal tálaljuk.
 
Brokkoli saláta     

brokkoli-salata.jpg

 
Hozzávalók : 40 dkg brokkoli
                       3 dl joghurt
                       2 csokor petrezselyem zöld
                       kapor
                       vöröshagyma
                       kevés citromlé
                       só
 
Elkészítése:a brokkolit megfőzzük annyi sós vízben ,hogy ellepje ,pár csepp citromlével savanyítjuk és a zöld fűszerekkel összekeverjük.
 
 Sajtos brokkolikrémleves  

brokkoli-kremleves-foto.jpg

 
Hozzávalók: 45 dkg brokkoli
                      1 közepes fej vöröshagyma
                      2-3 gerezd fokhagyma
                      1 db húsleveskocka,vagy egy kiskanál ételízesítő
                      1 közepes burgonya
                      2 dl tejszín
                      1 evőkanál liszt
                      10 dkg reszelt sajt ,ami el is hagyható ,de ettől még
                      finomabb lehet ,
                      só,bors ,szerecsendió,olaj.
 
Elkészítése: a vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon üvegesre dinszteljük.Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát Tovább pároljuk vigyázva arra ,hogy ne égjen meg.Ezután hozzáadjuk az apróra vágott burgonyát és felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje.Bele-dobjuk a leveskockát,vagy az ételízesítőt és puhára főzzük a zöldségeket. 8-10 perc főzés után amikor a zöldségek megpuhultak összeturmixoljuk. Izlés szerint sót ,borsot,szercsendiót adunk hozzá. Hozzáöntjük a tejszint és ha kedveljük a reszelt sajtot.
Kelkáposzta                

kelkaposzta.jpg

 
Ez puha levelű növény hatékony méregtelenítő . Atioxidáns hatású C-vitamint tartalmaz,ami az immunrendszer általánosan jó műkö-déséhez szükséges ,valamint béta-karotint amit a szervezet rákmegelőző A-vitaminná alakít .Jó B3 vitaminforrás .Ez a vitamin fontos funkciót lát el a szervezet energiaellátásában és hozzájárul az egészséges izmok és idegek fejlődéséhez.A növny jó folsav –forrás amely alapvetően fontos az ivarszervek egészséges működé-séhez. A kelkáposzta glükozinolátokat is tartalmaz .Ez a növényi vegyület hatékony enzimeket tartamaz,amelyekről a kutatások azt feltételezik hogy védelmet nyújtanak a rák ellen .A kelkáposzta gazdag vasban ami a vér és a test oxigénellátásban kulcsfontos-ságú.
Legfontosabb tápanyagai :B3-,C-, vitamin ,folsav,béta-karotin, kalcium,vas,kálium ,glükozinolátok ,rost .
 
Kelkáposztaleves           

imagekelkaposzta-leves.jpg

 
Hozzávalók : 1 közepes fej kelkáposzta
                       3 db közepes sárgarépa
                       3 gerezd fokhagyma
                       3-4 db közepes krumpli
                       3-4 mokkáskanál őrölt kömény
                       1 szál füstölt lecsókolbász
                       só,bors,ételízesítő
                       A rántáshoz:
                       3 evőkanál olaj
                       1 evőkanál zsír
                       3 evőkanál liszt
                       2 mokkáskanál őrölt köménymag
                       3-4 mokkáskanál őröl paprika
                       izlés szerint csili paprika
 Elkészítés: a káposztát szétvágjuk,kitorzsázzuk,az erősebb levelek fő erét is vágjuk és feldaraboljuk. A megtisztított répát karikára,a meghámozott krumplit kockára vágjuk és az egészet feltesszük 1,5 -2 liter vízben főni. Belenyomjuk a3 gerezd fokhagymát és felfűsze-rezzük. Lehet hogy nem lepi el a víz ,de ez nem baj mert főzés köz-ben a káposzta összeesik.
Amíg fő elkészítjük a rántást ,amibe belepirítunk két mokkás kanál őrölt köménymagot is. Rövid hűtés után beletesszük a pirospapri-kát is .
A majdnem megfőtt levesbe belekarikázzuk a lecsóklbászt. A szokásos módon berántjuk és a rántással együtt még egy kicsit főzzük,majd tálaljuk.
 
 
Édes kelkáposzta
 
Hozzávalók: 3 evőkanál olívaolaj
                      1 evőkanál mustármag
                      1 kelkáposzta összetépkedve
                      2 gerezd zúzott fokhagyma
                      2 evőkanál kókuszreszelék
                      1 evőkanál juharszirup
                      2 evőkanál citromlé
                      Só és fekete bors ,ízlés szerint
Elkészítése: egy wokban melegítsük fel az olajat ,tegyük bele a mustármagot,és kevergetve pirítsuk míg pattogni nem kezdenek. Adjuk hozzá a káposztát ,a fokhagymát ,és addig süssük míg a levelek megfonnyadnak. Rakjuk bele a kókuszt ,a juharszirupot és a citromlevet. Kevergetve süssük 1 percig,sózzuk meg és köretként tálaljuk.
 
Reggeli zöldital                

zoldital.jpg

 
Hozzávalók: 1 kelkáposzta
                      1 fej zellerszár
                      1 citrom
                      1 marék spenót levél
                      1 teáskanál Szuper Zöld
                      1 csili paprika
 
Elkészítése :a kelkáposztát ,a zellert,a citromot a zöldségcentrifu-gába tesszük ,majd összekeverjük a többi összetevővel és össze-turmixoljuk.
 
Rakott kelkáposzta        

rakott-kel.jpg

 
Hozzávalók: 1,5 kelkáposzta
                      1 dl rizs
                      30 dkg darált pulykahús
                      1 fej vöröshagyma
                      só,ételízesítő,őrölt bors,pici piros paprika
                      nagy doboz tejföl
                      3 kanál étolaj
 Elkészítés:a káposztát megmossuk feldaraboljuk és sós vízben megfőzzük .A rizst sós vízbe külön megfőzzük. A hagymát apróra vágjuk és az olajban félig megpirítjuk és hozzá adjuk a darált húst .Megsózzuk,borsozzuk és adunk hozzá egy csipet piros paprikát. Kb.1 dl vizet töltünk hozzá és készre főzzük. (Az egészet úgy csináljuk mintha pörköltet készítenénk.)
Ha elkészültünk a hozzávalókkal egy tepsi aljára tesszük a kelká-poszta felét. A rizst összekeverjük a főtt darált hússal és a kelká-posztára tesszük. Az egészet beborítjuk a maradék kelkáposztával. Az egészet megszórjuk egy pici ételízesítővel. A tejfölt felkavarjuk és a kelkáposzta tetejére egyenletesen ráöntjük.
A tepsit előmelegített sütőbe tesszük ,kb. 20 percig sütjük .(Amíg a teteje megpirul.)
 
Kelkáposzta saláta         

kelkaposzta-salata.jpg

 
Hozzávalók :30 dkg friss kelkáposzta
                      15 dkg ecetes uborka
                      1 db nagy alma
                      2 evőkanál olaj
                      1 kávéskanál mustár
                      petrezselyem zöldje
                      cukor,só
Elkészítés: a kelkáposztát finomra vágjuk,vagy gyaluljuk .A meghámozott almát és uborkát lereszeljük és a káposztához keverjük. Leöntjük a salátalével.
A salátalé elkészítése : az olajat elkeverjük a mustárral, izesítjük cukorral és sóval ,majd meghintjük a petrezselyem zöldjével.

 

Kivi             

kivi.jpg

 
Ez a Kínában őshonos egzotikus növény gyümölcse több C-vitamint tartalmaz mint a narancs,így ez az egyik legjobb immunjavító. Egy gyümölcs körülbelül a felnőtt ember napi C-vitamin szükségletének 120 %-át tartalmazza .Sok más gyümölcstől eltérően a benne lévő tápanyagok hosszú időn keresztül épen maradnak .A kivi jó rostforrás ,amire szükség van a jó emésztéshez és az egészséges szívhez.
Fontosabb hatóanyagai :B3-,C-vitamin ,béta –karotin,rost.
 
Kivi saláta              

kivisalata.jpg

 
Hozzávalók: 25 dkg spenót vagy izlés szerint más leveles zöldség
                      3 nagy kivi
                      1 papaya
                      1 piros húsú paprika
                      3 evőkanál citromlé
                      2 evőkanál szója szósz
                      1 evőkanál barna cukor
                      1 teáskanál őrölt gyömbér
                      20 dkg garnélarák konzerv
Elkészítés: a spenótot a salátát szétszedjük,megmossuk,kisebb darabokra tépkedjük. A kivit meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. A papayat hosszában kettévágjuk,kimagozzuk és a húsát apró kockákra vágjuk. A paprikát megmossuk,kettévágjuk és apró szeletekre vagdossuk.

A spenótot szétosztjuk négy tányérra. A kivit a paprikát,a papyat összekeverjük. A tányérra tesszük.Ha kedveljük akkor izlésesen rárakjuk a rákot.

Sárgabarack               

sargabarack.jpg

 

 

Ez a csonthéjas magvú ízletes ,aromás kellemes gyümölcs majd kicsattan a tápanyagoktól és minden formában nagyon finom tápláléka az embernek.

Fontosabb tápanyagai:B2-,B3-,B5 -,G-vitaminok ,béta karotin, kalcium,vas,cink,rost.

A sárgabarack nagy nyersrost tartalma elősegíti a méregtelenítést, mert felgyorsítja a salakanyagok kiürülését. Gazdag béta-karotinban amely a ráktól védő A-vitamin előanyaga:B5 vitamint is tartalmaz amely az antitestek előállításának fontos tényezője.A C-vitaminnak is fontos forrása amely az immunrendszer működésének lényeges hatóanyaga. Ezenkívül az aszalt sárgabarack bőséges vasforrás amely javítja az ellenálló képességet.

 

Hideg tejszínes sárgabarack leves 

11294_hideg-tejszines-sargabarackleves_n.jpg

 

 

Hozzávalók:50 dkg sárgabarack

                     ½ citrom

                     5 evőkanál méz

                     pici só

                    1 kávéskanál fahéj

                    5 szem szegfűszeg

                    2 dl tejszín

                    1 evőkanál liszt

Elkészítés:ha kemény a barack meghámozzuk, kimagozzuk kb 1  vizben odatesszük főni. Hozzáadjuk a a citrom kifacsart leve és a héja is ,a cukor a só és a fűszerek. Addig forraljuk míg a barac megpuhul.A tejfölben a lisztet elkeverjük és hozzáadjuk. Össze-rottyantjuk. Lehűtés után hidegen tálaljuk.

 

Sárgabarack pite          

sargabarackos-pite.jpg

 

 

Hozzávalók: 60 dkg sárgabarack

                      15 dkg nádcukor

                      15 dg puha vaj

                      3 tojás

                      20 dkg liszt

                      1 teáskanál őrölt fahéj

                      1 csomag sütőpor

                      A tetejére:

                      1 evőkanál porcukor

                      1 teáskanál őrölt fahéj

 

Elkészítése: a robotgépben a vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját. Kisebb részletekben hozzáadjuk a fahéjjal és a sütőporral összeszitált lisztet. Óvatosan hozzáforgatjuk a tojás fehérjék keményre felvert habját. A kivajazott ,lisztezett tepsibe simítjuk  a tésztát. A barackot forrásban lévő vízbe dobjuk és 2 percig főzzük ,majd lehúzzuk a héját. A barackot félbe vágjuk ,kimagozzuk és magházzal lefelé a tésztára rakjuk ,szabályos sorokba rendezve. Fahéjas porcukorral hintjük a tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben ,légkeveréssel 30 percig sütjük (tűpróba). A tepsiben hagyjuk kihűlni .Szabályos kockákra vágjuk ,úgy hogy a fél barack a szelet közepére essen.

Sárgadinnye        

sargadinnye-sargahusuq-kiv.jpg

 
A sárgadinnye az egyik leggazdagabb forrása az A-vitamin előanyagának a béta -karotinnak. A béta-karotinból a szervezet A-vitamint képes szintetizálni amely mint antioxidáns hatóanyag fontos szerepet játszik a betegségeket leküzdő nyiroksejtek termelésében. Az egyébként ízletes és aroma dús gyümölcs teste C-vitaminban is bővelkedik,ami az immunműködéshez szükséges és védelmet nyújt a megfázás,a rák és a szívbetegségek ellen.Nagy víztartalma révén enyhe vizelethajtó és vesetisztító hatása van ,így segít a szervezet méregtelenítésében.
Hatóanyagai:B3-,C-vitamin, béta karotin.
 
Sárgadinnye saláta   

sargadinnye-salata.jpg

         
Hozzávalók: 2db sárgadinnye,kimagozva ,meghámozva és apró
                      kockára vágva 
                      1 rózsaszín grapefruit gerezdekre bontva
                      10-15 szem érett málna
                      1 db 2-3 cm-es friss gyömbér lereszelve
Elkészítése:egy nagy tálban keverjük össze a a sárgadinnye és a grapefruit darabokat és 30 percig hagyjuk állni,hogy a gyümölcsök ízei összeérjenek. Adagoljuk ki égy tálkába és gyömbérrel díszitsük.Szobahőmérsékleten ,vagy hidegen tálaljuk.
 
Sárgadinnye krémleves

sargadinnye-krem-leves.jpg

Hozzávalók:
1 db közepes sárgadinnye
1,5 dl száraz fehér bor
1 dl száraz fehérbor
5-10 dkg porcukor
tejszínhab a tetejére
Elkészítés:
A sárgadinnyéből karalábé vájóval 6-8 gombócot kivágjuk (ennek híján kis kockákat vágunk), ezeket megszórjuk porcukorral, és meglocsoljuk a borral, majd betesszük a hűtőbe, amíg a leves elkészül. A maradék dinnyét összeturmixoljuk a tejszínnel, majd a boros-porcukros gombócokkal egy tálban összekeverjük, s ha szükséges, plusz cukorral és borral ízesítjük, majd úgy 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tejszínhabbal tálaljuk.
                    

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Budapest

(Feith Miklósné, 2012.01.24 08:16)

Köszönöm Professzor Úr. Nagyon tetszik az oldal.Sömörömmel kapcsolatban keresek hasznos információkat mert a bőr gyógyászomban csalódtam.Üdvözlettel Feithné

Ujváros

(Kiss Teca, 2011.09.20 21:11)

Nagyon klassz dolgok.Kezdő háziasszonyoknak is jó segítség.Köszönjük Professzor Úr.Reméljük,hooy szokott főzni.
Üdv Teca

Bp.

(Gáspár Magda, 2011.09.18 09:04)

Várom az újabb finomságokat
Üdvözlettel.

Re: 1117,Bp. Október 23..-a u.23

(Bán Piroska, 2011.08.17 21:40)

Nagyon jók a receptek.

Bp

(Lajos Mihály, 2011.08.14 09:35)

Hasznos tudnivalókat olvashatunk ezen az oldalon.